blog-image-large
Svaki ugostitelj zna da na razinu zadovoljstva gostiju izravno utječe razina higijene u objektu. Postići i održati visoku razinu higijene u restoranima i kafićima itekako je zahtjevan zadatak u normalnim uvjetima, a pogotovo u razdoblju kada se cijeli svijet suočava s pandemijom.


Naša uloga u ovoj priči je ugostiteljima olakšati planiranje i održavanje higijene u njihovim objektima i osigurati da se svi njhovi gosti u objektu osjećaju sigurno. Činimo to, ne samo preporukom sredstava, nego i stručnim savjetima o procedurama i metodama rada. Svaki korak o kojem ćemo razgovarati u nastavku razvijen je od strane našeg partnera, globalnog lidera u polju profesionalne higijene, tvrtke Diversey.

Čišćenje
Posljednjih mjeseci na tržištu je naglasak stavljen na dezinfekciju, no ovog puta želimo uraditi korak unatrag i razgovarati o kompletnom procesu čišćenja koji se treba dogoditi prije same dezinfekcije. Naime, čišćenje je proces mehaničkog uklanjanja prljavštine i mikroorganizama s određenih površina i predmeta. Dezinfekcija je proces kemijskog uništavanja patogenih mikroorganizama. Kako bi dezinfekcija bila učinkovita i ostvarila tvrdnje s etikete, potrebno je primijeniti je na prethodno očišćenoj površini. Čišćenje je dakle neizbježni prvi korak u procesu održavanja higijene.

Suma Bac D10
Sredstvo za čišćenje i dezinfekciju
POGLEDAJTE U WEBSHOPU

Ukoliko već nemate standardiziran protokol čišćenja, pravi je trenutak da ga napravite. Pri izradi protokola povedite računa o sljedećem:
  • Da koristite sredstva primjerena za specifične zadatke čišćenja različitih površina i predmeta u vašem objektu (drveni namještaj, pločice, staklene površine, grilovi, čaše, tanjuri i sl.). Korištenje pravih sredstava proces čišćenja čini lakšim, bržim i daje bolje rezultate.  
  • Da odaberete profesionalna pomagala i strojeve koji omogućuju ispravnost procesa čišćenja, te ga primjetno olakšavaju i ubrzavaju.
  • Da se pobrinete da osoblju zaduženom za čišćenje omogućite edukaciju o pravilnom načinu primjene pojedinih sredstava i pomagala, smjeru čišćenja i zaštitnoj opremi koju je potrebno koristiti (rukavice, maske po potrebi). U sklopu edukacije osigurajte im i vizualna pomagala s jasno naznačenim sredstvima i područjima na koja je potrebno obratiti pozornost.


Opći principi čišćenja:
  • Čistite od viših prema nižim površinama.  
  • Počnite čistiti od najdalje točke u prostoru unatrag prema vratima.
  • Čistite od suhog dijela prema mokrom.
  • Čistite od čistog dijela prema prljavom.
  • Održavajte konstantan tijek rada, primjerice rad u smjeru kazaljke na satu, kako ne biste propustili neko područje.


Suma Break up D3.5
Sredstvo za odmašćivanje u kuhinji
POGLEDAJTE U WEBSHOPU


Dezinfekcija
Kako smo spomenuli ranije, dezinfekcija je proces kemijskog uništavanja patogenih mikroorganizama. U uvjetima pandemije, preporučuje se dezinficirati sve površine, a posebnu pozornost moramo posvetiti površinama koje se često dodiruju. Njih je potrebno dezinficirati u redovnim vremenskim razmacima, te kada su vidno zaprljane. Preporučeni vremenski razmaci za dezinfekciju ovise od broja ljudi koji koriste prostor, ali u praksi se pokazalo da oni ne bi trebali biti veći od 4 do 6 sati. Ukoliko se radi o javnim površinama koje koristi velik broj ljudi (banke, javne institucije, toalet u kafićima), preporučeni vremenski razmak za dezinfekciju često dodirivanih površina je 1 do 2 sata.
Kod procesa dezinfekcije u uvjetima pandemije bitno je:
  • Odabrati profesionalna sredstva koja imaju certificiranu virucidnu učinkovitost (standard EN 14476).
  • Ostaviti sredstvo da djeluje na površini u kontaktnom vremenu naznačenom na etiketi ili u tehničkom listu proizvoda, te ga isprati ukoliko je to potrebno.
  • Povesti računa o pravilnom skladištenju proizvoda kako bi on zadržao svoja svojstva navedena na etiketi.
Diversey planovi higijene


Za potrebe edukacije osoblja, naš partner Diversey je razvio sustav vizualnih uputa, u obliku brošura i videozapisa, koje na jednostavan način prikazuju:
  • Gdje koristiti koje sredstvo
  • Pravilno doziranje sredstava
  • Vrijeme djelovanja dezinfekcije
  • Ključne točke za dezinfekciju
  • Preporuke za učestalost dezinfekcije

Svi navedeni materijali i edukacija djelatnika dostupni su vam po kupovini sredstava i pomagala za održavanje higijene.


Ključne točke za dezinfekciju u restoranima i kafićima ovise od brojnih faktora. Postoje uobičajene ključne točke, no svjesni smo specifičnosti svakog objekta, kao i vrste usluge i načina rada ugostitelja. Upravo zbog toga, ukoliko je to potrebno, našim kupcima u sklopu besplatnog stručnog savjetovanja nudimo i procjenu ključnih točki i preporuku metoda i frekvencije čišćenja i dezinfekcije u objektu. 
Neke od uobičajenih ključnih točki koje se često dodiruju u ugostiteljskom objektu su:
  • Sve kvake i ručke
  • Držači papira i sapuna
  • Poslužavnici
  • Prekidači
  • Stolice - rukohvati i nasloni
  • Ploče stolova
  • Cjenici
  • Kase/uređaji za kartično plaćanje
  • Slavine


Na slici: Stalak i Intellicare senzorski držač za sredstvo za dezinfekciju ruku
POGLEDAJTE U WEBSHOPU

Pojačana svijest o osobnoj higijeni
Posljednji mjeseci dokazali su koliku igru u prijenosu zaraznih bolesti igra osobna higijena. Pokažite vašem osoblju i gostima da vam je stalo do njihove dobrobiti tako što ćete se pobrinuti da:
  • U toaletima uvijek imate dostupnu tekuću vodu, sapun i papir, te istaknute upute za pravilno pranje ruku.
  • Na vidna mjesta istaknete upozorenja o važnosti osobne higijene i pravilnog ponašanja.
  • Svi djelatnici i gosti imaju dostupno brzodjelujuće sredstvo za dezinfekciju ruku i maramice za lice/salvete.
Sva svoja nastojanja da unaprijedite sigurnost iskomunicirajte sa svojim gostima i osobljem. To možete učiniti pomoću različitih naljepnica i postera, ali i verbalno pri pozdravljanju gostiju. Gosti trebaju znati koliko često čistite te koja sredstva koristite. Sve ovo poboljšat će njihovo iskustvo, učvrstiti dobar utisak o vašem restoranu ili kafiću i kreirati atmosferu dobrodošlice i sigurnosti.


Intellicare senzorski držač za sredstvo za dezinfekciju ruku
Dostupan uz samostojeći elegantni stalak ili zidni nosač
POGLEDAJTE U WEB SHOPU

Posebni savjeti za restorane i kafiće u uvjetima pandemije
  • Dosad je cilj u ugostiteljstvu bio učiniti osoblje za čišćenje "nevidljivim", no to sada ne mora biti slučaj. Neka gosti posvjedoče tomu da dezinficirate često dirane površine svakih nekoliko sati, da redovno čistite toalet i slično. U trenutnoj situaciji, to vam može biti samo dodatni plus.
  • Kada gosti napuste stol, ne dopustite da novi gosti sjednu za njega prije nego ga očistite i dezinficirate. Kada gosti vide da to činite radi njihove sigurnosti, neće im bti problem pričekati koji trenutak dok njihov stol ne bude spreman.
  • Dok opasnost od širenja pandemije ne prođe, zamijenite platnene stolnjake, salvete i podloške za tanjure papirnima.
  • Nemojte koristiti klasične cjenike. Umjesto toga, cjenike možete staviti ispod stakla (ukoliko su stolovi prekriveni staklom), napraviti jednokratne papirne cjenike ili cjenik isprintati na jednokratne papirne podloške za tanjure. Ukoliko imate web stranicu, cjenik možete postaviti na nju, a gostima na stolu ustupiti QR kod čijim će se skeniranjem na njihovom mobitelu otvoriti cjenik.
  • Provjerite peru li vaše perilice suđa na temperaturi potrebnoj za termičku dezinfekciju.
Naša misija u trenutnoj situaciji je svojom ekspertizom i savjetima pomoći našim klijentima u održavanju njihovih objekata sigurnima i zdravima za goste i osoblje. Podršku u tome daje nam Diversey, tvrtka koja je u cijelom svijetu sinonim za profesionalnu higijenu.

Ukoliko vam je potrebno savjetovanje o smjernicama navedenima u ovom tekstu, javite nam se i napravit ćemo detaljan plan higijene prilagođen vašem objektu.

Pišite nam: info@eurosan.ba
Nazovite naš besplatni broj: 080 080 080
  



Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima
web by *sparkit