blog-image-large
Tijekom i nakon epidemije posebno je važno pobrinuti se za ispravnu higijenu ljudi i površina. U nastavku donosimo preporuke stručnjaka.


Poslovni objekti koji trenutno rade 
Svi oni poslovni objekti koji trenutno rade, moraju se strogo pridržavati smjernica koje diktira Zavod za javno zdravstvo FBiH. Premda trenutno svi imamo odgovornost u sprječavanju širenja koronavirusa na osobnoj razini, poslodavci koji rade u vremenu trajanja pandemije dužni su poduzeti posebne mjere kako bi zaštitili svoje djelatnike i klijente, a time i vlastito neometano funkcioniranje.

Ponašanje i higijena ljudi:
  • Potrebno je održavati socijalnu distancu od najmanje 1.5m bez ikakvog kontakta, te uposlenicima osigurati rukavice i zaštitnu masku koja prekriva nos i usta.
  • Svim uposlenicima potrebno je omogućiti osnovne uvjete za higijenski ispravno pranje ruku - tekuću vodu, tekući sapun, papirne ubruse za brisanje ruku i kantu za odlaganje ubrusa. U ovim uvjetima nije preporučeno korištenje sušila za ruke.
  • Svima onima koji nisu u mogućnosti često prati ruke, potrebno je omogućiti sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Gelovi za dezinfekciju neće biti efikasni na vidljivo prljavim rukama, njih je potrebno oprati sapunom i vodom.
  • Na vidna mjesta istaknite upute za ponašanje, te pranje i dezinfekciju ruku.
  • Ukoliko ste u mogućnosti, klijentima osigurajte pristup gelovima za dezinfekciju ruku.
  • Insistirajte na tome da uposlenici koji imaju bilo kakve simptome (umor, temperatura, kašalj) ne dolaze na posao.

Soft Care Med, gel za dezinfekciju ruku 500ml



Soft Care Med gel za dezinfekciju ruku 800 ml
Koristi se uz Soft Care Line zidni držač

Dodirivanje kontaminiranih površina od strane uposlenika i klijenata jedan je od načina širenja koronavirusa. Bitno je stoga osigurati ispravnu i čestu dezinfekciju površina. Pritom posebnu pozornost obratite na pravilno korištenje proizvoda za dezinfekciju - na koji način se nanosi, u kojem rastvoru i koliko dugo je potrebno ostaviti proizvod da djeluje kako bi ostvario svoje puno virucidno djelovanje.

Čišćenje i dezinfekcija površina:
  • Površine u radnom prostoru trebaju biti čiste i dezinficirane sredstvima koja imaju dokazano virucidno djelovanje.
  • Sve sastanke za koje je to moguće obavite telefonom ili online. Za one koje morate održati uživo, učinite to u što većoj prozračenoj prostoriji držeći se razmaka od 1.5m. Prostoriju nakon sastanka detaljno očistite i dezinficirajte.
  • Ukoliko su površine ili podovi vidno zaprljani, prije dezinfekcije ih je potrebno očistiti sredstvom za čišćenje. U suprotnom, sredstvo za dezinfekciju neće postići svoja puna svojstva koja garantira njegov tehnički list.
  • Najmanje tri puta dnevno brzodjelujućim sredstvom u objektu dezinficirajte površine koje se često dodiruju - kvake na vratima i prozorima, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, prekidače, zvona, tipke u liftovima, upravljače i tipke na opremi, pultove, kase i POS aparate i druge površine koje predstavljaju česte dodirne točke.
  • Najmanje dva puta dnevno dezinficirajte površine koje radnici često dodiruju tijekom svog rada - radne površine, pametne i fiksne telefone, laptope, tipkovnice i sl.
  • Na kraju radnog vremena očistite i dezinficirajte podne površine ručno ili uz pomoć stroja.


Suma Alcohol Spray D4.12
Brzodjelujuće gotovo sredstvo za dezinfekciju površina



Suma Bac D10
Koncentrirani tekući deterdžent koji čisti i dezinficira površine i podove


Taski Sprint 200
Višenamjensko sredstvo za čišćenje svih vodootpornih površina


Poslovni objekti koji trenutno ne rade
Kada dođe do trenutka da institucije civilne zaštite odobre djelovanje svih poslovnih objekata, nužno je ispravno pripremiti prostor za ponovno korištenje. To podrazumijeva njegovo detaljno čišćenje i dezinfekciju svih površina. U prvim tjednima ponovnog otvaranja, potrebno je pridržavati se dijela gore navedenih uputa kada je u pitanju dezinfekcija često dodirivanih točaka i drugih površina. Također, svim radnicima i klijentima nužno je osigurati osnovne uvjete za higijenski ispravno pranje ruku - tekuću vodu, tekući sapun, papirne ubruse za brisanje ruku i kantu za odlaganje ubrusa.

Potreban vam je savjet?
Ukoliko su vam potrebne upute za ponašanje i pranje ruku ili smjernice o tome na koji način i kojim sredstvima tretirati površine u vašem poslovnom objektu, nazovite naš besplatni telefon 080 080 080 ili nam pošaljite e-mail na info@eurosan.ba.





Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima
web by *sparkit