blog-image-large
Osnovni savjet kada je u pitanju sprječavanje širenja zaraznih bolesti oduvijek je bio - redovno i temeljito pranje ruku. Otkad je proglašena pandemija, svi smo se našli u situaciji da preispitujemo način na koji smo dosad prali ruke i učimo pravilne metode s informativnih postera i videozapisa. No, higijena ne prestaje nakon pranja.


Kada je u pitanju higijenski ispravno sušenje ruku, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) ima samo jedno pravilo - jednokratni papirni ubrusi su najbolja opcija. Za sve nas koji poslujemo u sektoru higijene, to nije neka novost. Industrijom već godinama kruže znanstvena istraživanja koja pokazuju poražavajuće brojke kada je u pitanju usporedba sušenja ruku sušilima na mlazni zrak i sušenja uz pomoć papirnih ubrusa. 

42% više mikroorganizama nakon sušenja
Istraživanje laboratorija Eurofins Inlab pokazalo je da su ispitanici nakon sušenja ruku sušilom imali 42% više bakterija na prstima i 15% više na dlanovima*. Ista studija otkrila je i da je razina kontaminacije površine sušila 48 puta veća od prosječne toaletne daske. Escherichia coli i stafilokok samo su neke od bakterija pronađenih na sušilima.
Veliki problem sušila je i to što sve te štetne mikroorganizme mlazni zrak širi dalje po toaletu, obično u visini malog djeteta**. Štetni mikroorganizmi se u zraku zadržavaju do 15 minuta i do čak 2 metra udaljenosti od sušila.



Klinika Mayo još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća provodi studije o higijenskoj učinkovitosti različitih metoda sušenja ruku. Učinkovitost se mjeri brzinom sušenja, vlažnošću ruku nakon sušenja, količinom bakterija na rukama nakon sušenja i sprječavanjem križne kontaminacije. Zaključci njihovih studija kažu da su papirni ubrusi higijenski superiorniji od sušila na mlazni zrak jer učinkovitije suše ruke, uklanjaju bakterije i umanjuju mogućnost kontaminacije u toaletu***.

Zašto su papirni ubrusi bolji izbor s aspekta higijene?
Sveučilište u Westminsteru dokazalo je da papirni ubrusi uklanjaju do 77% bakterija koje mogu ostati na vašim rukama nakon pranja****. Prednost papirnih ubrusa jest što mehanički uklanjaju mikroorganizme koji ostanu na rukama nakon pranja. Također, njihovo korištenje ne potiče širenje mikroorganizama zrakom, kao što je to slučaj kod sušila - razina mikroorganizama u zraku je 1300 puta manja kada se u toaletu koriste papirni ubrusi. Sve ovo razlozi su zbog kojih WHO i zdravstvene ustanove diljem svijeta biraju papirne ubruse kao jedinu opciju higijenski ispravnog sušenja ruku.


Što korisnici preferiraju?
Tijekom međunarodnog sajma ISSA/Interclean održanog u Amsterdamu 2016. godine provedena je opservacijska studija koja je htjela provjeriti što korisnici toaleta preferiraju, ukoliko imaju dostupne papirne ubruse i sušilo za ruke jedno do drugog. Od 3.879 posjetitelja toaleta, koji su bili opremljeni s obje opcije, 90% korisnika je odabralo papirne ubruse za sušenje ruku nakon pranja.

Sudeći po svemu navedenom, znanost šalje jasnu poruku. Godine istraživanja su dokazale - papirni ubrusi su najbolji izbor za sušenje ruku s aspekta higijene. Pored toga, papirni ubrusi su i preferirani odabir korisnika. Želite li da toalet vašeg poslovnog objekta opremimo elegantnim držačima i papirnim ubrusima najpoznatijih svjetskih brandova, pošaljite nam email na info@eurosan.ba ili nas nazovite na naš besplatni telefon 080 080 080.

Izvori:
*Eurofins-Inlab istraživanje (2012)
**E.L. Best, K. Redway, “Comparison of Different Hand-Drying Methods: The Potential for Airborne Microbe Dispersal and Contamination,” Journal of Hospital Infection 89 (2015)
***Cunrui Huang, Wenjun Ma and Susan Stack, "The Hygienic Efficacy of Different Hand-Drying Methods: A Review of the Evidence" Mayo Clinic Proceedings 87 (2012)
****University of Westminster, “Changes in the number of different types of bacteria on the hands before and after drying using paper towel, continuous cloth roller towel, warm air dryer and jet air dryer” (2010)




Sviđa Vam se članak? Podjelite ga s prijateljima
web by *sparkit